tirsdag den 7. oktober 2014

TOFU GUIDE


Dyrevennens svar på scrambled eggs: scrambled tofu !
  

En tofu guide for "smarties" 

Dummies er et lidt nedladende udtryk og man er jo smart og lækker hvis man spiser tofu :) 



Hvad er tofu? 

Tofu er udvundet fra bønner, næsten lige som man ville udvinde en slags ost. Det har været fremstillet og brugt i asien i flere århundreder og tofu indgår derfor ofte som ingrediens i asiatiske retter. Tofu er en sund spise som er sprængfyldt med proteiner.

I sig selv er tofu smagsneutral - så det er helt op til ens egen kreativitet at forme den i smag og styrke! Nogle steder vil du dog også møde vidunderlige "færdige" tofu produkter som allerede er smagt til og som er klar til tilberedning. Mærket Nagel laver f.eks. forskellige smagsvarianter som kan findes i nogen helsekostforretninger.

Mange vegetarer og veganere elsker tofu, og det bruges ofte i vegetariske/veganske retter som erstatning for kød. Nogen har dog aldrig rigtigt fået et forhold til det, mens andre igen flygter lige så snart det kommer på tale. Personligt har jeg altid kunnet lide det, men det er først for nogle år siden at jeg rigtigt fik gennemskuet bønnemassen; og lige siden har mine smagsløg takket mig for det ! :)

Her har jeg samlet lidt tips og info om tofu - forskellige slags tofu og idéer til hvordan man får lavet "blæver" til om til "nam".


Konsistens: 


På det tofu du finder i supermarkedet, står der ofte enten Silken, Soft, Firm eller Ekstra Firm.

Silken er meget, meget fint, blødt tofu som føles "skrøbeligt" og som nemt "går i stykker". Silken tofu bliver typisk brugt i asiatiske supper med f.eks. miso eller kokosmælk hvor de oftest er skåret i små terninger. Den egner sig også godt blendet sammen med andre ingredienser, f.eks. i bagværk (såsom ostefyldet i cheesecake) og tærtefyld, hvor den hjælper til at få til den rette "lidt æggede" konsistens.

Soft er en mellemting mellem Silken og Firm og bruges tit til det samme som Silken. Dog kan du også f.eks. få en udmærket tofu-scramble ud af den. Personligt er jeg kun sjældent stødt på den, så mine erfaringer med den er begrænset.

Firm tofu har en konsistens der svarer ca. til torskerogn på dåse. Man kan bruge den til alverdens ting alt efter smag. Den kan paneres, steges, bages, friteres, grilles og skæres i fileter, tynde skiver eller terninger. Den kan indgå i alverdens retter såsom wok, lasagne m. m. Den kan laves til bøffer eller krummes og steges til en omgang scrambled tofu. Den kan agere pølse i din hotdog eller fyld i din forårsrulle. I det hele taget er mulighederne med firm tofu rigtig mange og det er sjovt at lege med.

Ekstra Firm er sejere i det, og er den variant der minder mest om "kød" i konsistens. Den er nem at arbejde med, da der er mindre chance for at den går fra hinanden under tilberedningen i forhold til de anddre varianter. Ekstra firm kan bruges til næsten alt det samme som firm tofu kan.


Tilberedning: 


PRES - PRES - PRES !

Tofu købest oftest i lage og det har en rigtig god sugeevne (lidt ligesom en svamp!). Det er derfor vigtigt at du får drænet tofuen godt og grundigt, før du går i gang med at tilberede den for det bedste resultat. Føler man sig fancy, kan man købe sig en "tofu-presser"; Man sætter tofuen i klemme i pressen, hvorfra vandet langsomt løber ud. Dog laver de fleste sig en improviseret presser i køkkenet, der sådan set gør det samme:

  1. Sæt et tørt skærebræt frem og bred noget køkkenrulle ud over det. 
  2. Tag tofuen ud af lagen og dryp den godt af. Placer den ovenpå køkkenrullen.
  3. Tag endnu et skærebræt eller en anden flad genstand, f.eks. en tallerken. Placer den ovenpå tofuen.
  4. Skab vægt/leg klodshans: put tunge ting oven på skærebræt nummer 2 for at lægge pres på tofuen. Jeg fylder typisk en gryde med mel, soyamælk el. lign og stiller ovenpå skærebrættet.
  5. Vent og se magien ske ! :) (du må også godt gå ud og fodre fugle hvis du vil)
Har du dårligt tid, kan tofuen presses forholdsvis hurtigt og du kan presse en utålmodig hånd nedover skærebrættet. Det kan faktisk blive udmærket. Dog er tofuen bedst jo bedre den er drænet, så alt imellem en halv time til et par timer kan gøre det. 

MARINÉR SOM OM DET GJALDT DIT LIV ! 

Okay, måske ikke som om det gjaldt dit liv, men i hvert fald tilpas aggressivt :) 
Har du muligheden for det, får du den ultimative smagsoplevelse hvis du sætter din tofu i marinade dagen før du skal bruge det. Det er sandt kæleri for tofuen! 

Mindre kan - endnu engang - sagtens gøre det, men jo længere du lader den suge kraft og saft til sig, jo vildere bliver resultatet. Overdriv vildt og voldsomt med krydderierne, så de overlever bedst muligt den varme du senere vil udsætte dem for. 

TILBERED (langt om længe) DIT MESTERSTYKKE ! 

Så er det endelig tid til at lege. Du burde allerede nu have en idé om, hvad du vil gøre - stege den, fritere den, ryge den, bage den - you name it! Find en lækker opskrift på nettet ved at søge på f.eks. baked tofu eller prøv dig frem - det er de færreste ting der ikke kan lade sig gøre nu du er kommet så langt. 

Når du har fjernet tofuen fra marinaden kan du tilsætte yderligere krydderier; du kan eksempelvis smide ekstra krydderi i rasp og mel hvis du panere eller ganske enkelt gnubbe tofuen med det den skal smage af. 

God fornøjelse og held og lykke med dine nye kreationer :) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar